Elektromobilność od kuchni z Okrasą - Podlasie | MOTOFAKTOR

Elektromobilność od kuchni z Okrasą - Podlasie

W ramach serii globtroterskich filmów promujących elektromobilność Karol Okrasa gościł na Podlasiu.

W tym odcinku serii Karol odwiedza Podlasie. Jego przygoda zaczyna się od miejscowości Husinka. To niewielka wioska położona w malowniczej dolinie przepływającej nieopodal rzeki Krzny. W budynku starej szkoły znajduje się Dom Pracy Twórczej Bożeny i Janusza Maksymiuków. Pani Bożena stworzyła sieć pracowni ginących zawodów, a w 2013 r. założyła Fundację Nadbużański Uniwersytet Ludowy. To właśnie tam opowiedziana jest historia zanikających zawodów, malarstwa, szkolnych rytuałów oraz pokazane są perebory. Tłem tych niezwykłych opowieści jest wątek ekologiczny. Karol dowiaduje się m.in. od Pani Bożeny i Pana Janusza, jakie są korzyści z posiadania własnej instalacji fotowoltaicznej.

 

Droga do kolejnej lokalizacji, to idealny moment by zmienić na chwilę temat i porozmawiać o elektromobilności. Wraz z Panią Bożeną Maksymiuk z Husinki dyskutowali o zaletach samochodów elektrycznych i korzyściach z jego eksploatacji.

Następnym przystankiem jest miejscowość Perkowice. Tam gospodynie z koła gospodyń wiejskich pojawiają się na jarmarkach, festynach i targach rękodzieł organizowanych w powiecie bialskim czy na pokazach kulinarnych dla zagranicznych gości. Karol poznaje tajniki ich popisowych dań, do których należą m.in. zupa z dyni, kulebiak (ciasto drożdżowe faszerowane mięsem mielonym i kaszą jaglaną), pierogi perkowickie oraz napój żniwny (oparty na mieszance miodu, rabarbaru i mięty).

 

Trzecim miejscem, które odwiedza Karol, to dwór w miejscowości Borsuki. To staropolski majątek ziemski nad Bugiem, który jako hotel spełnia wyjątkowe zadanie. W jego murach goście zapominają o troskach codziennego życia i oddają się jego magii. Szczególne znaczenie przywiązują do kulinarnej strony wypoczynku, dzięki czemu na stołach zawsze znajdziemy pyszne domowe jedzenie oraz znakomite napitki. Wiele wyrobów, takich jak: chleby, wędliny czy nalewki, zostały własnoręcznie przygotowane przez samych gospodarzy. O tradycji, wyjątkowości tego miejsca, Karol rozmawia ze Zbyszkiem i Elą Aftaruk – właścicielami malowniczego dworku położonego w pograniczu województw lubelskiego i podlaskiego, a o kulinarnych smakołykach z szefem kuchni – Agatą Wojda.

 

Podróż po urokliwych zakątkach Podlasia zapada w pamięć. Zapraszamy do przeżycia tej wspólnej przygody z Karolem Okrasą i jego gośćmi, którzy pokazują piękno, które skrywa ten region, nie tylko przed ekranami, ale również na żywo. Pod poniższym linkiem znajduje się mapa trasy jaką pokonał Karol samochodem elektrycznym. To pokazuje, że zeroemisyjne podróżowanie jest możliwe, a każda podróż ma znaczenie!

 

 

“Każda podróż ma znaczenie” to ogólnopolska kampania edukacyjna, realizowana we współpracy z NFOŚiGW, której celem jest podniesienie wiedzy oraz świadomości społecznej Polaków w zakresie elektromobilności, a w efekcie kształtowanie postaw ekologicznych u jak największej liczby osób. Projekt realizowany jest przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych.

 

Źródło: PSPA

Zapisz się na newsletter główny

Chcę otrzymywać wiadomości e-mail (W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrybcji).

 

To był tydzień!

Chcę otrzymywać wiadomości e-mail (W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrybcji).

 

Strefa Ciężka

Chcę otrzymywać wiadomości e-mail (W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrybcji).

 

Subscribe to our newsletter

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).